Životní styl

Cukr návykovější než kokain a další jeho šokující účinky

Nezdravé jídlo se mnohdy chová k tělu jako těžké drogy, zjistili vědci. Nyní dokonce tvrdí, že cukr je osmkrát návykovější než kokain! Dr. Nicole Avena z newyorské medicínské školy řekl v rozhovoru, že pizza patří k nejnávykovějším jídlům vůbec. A to proto, že se v jednom kousku pizzy nachází obrovské množství naoko skrytého cukru. Rajčatová omáčka na pizze může například obsahovat více cukru než několik balení sušenek. K dalším nejnávykovějším jídlům patří brambůrky, sušenky a zmrzlina. Z nápojů pak samozřejmě Coca Cola a další sladké limonády. (Čtěte v našem článku co sladké limonády způsobují vašemu tělu.)

Dr. Avena objevil chování a chemické změny v těle, které se velice blízce přibližují drogovým závislostem. Nejnávykovější jídla jsou ta, která mají vysoký glykemický index. „Mnoho studií opravdu tvrdí, že průmyslově zpracované potraviny mohou vytvářet v mozku takové změny a chování, které se objevují při užívání alkoholu nebo drog.“ říká dr. Avena.

Když se podíváte na výzkum se zvířaty, kde je srovnáván cukr s kokainem, “ říká James DiNicolantonio – vědec z missourijského institutu zaměřeného na srdce, „zjistíte, že skoro všechny krysy, kterým je injekcí podáván do těla kokain, rychle přejdou na závislost na cukru, jakmile jim ho dáte ochutnat.“ Jinými slovy cukr vyvolává v krysách větší závislost než samotný kokain. Dokážete si představit, co cukr dělá s lidmi, když je dnes obsažen prakticky ve všech potravinách?

Průměrný obyvatel Západu ročně zkonzumuje asi 59 kilogramů cukru! To je 22 kávových lžiček cukru denně. Ňamka!

lzicky

Negativní účinky cukru na organismus

1. Tloustnutí. Cukr společně s pšeničnou moukou v potravinách jsou důvodem č.1, proč lidé tloustnou. Konzumace pšeničné mouky a cukru vystřeluje krevní cukr do oblak, následně inzulín. To jsou hormonální impulsy, které způsobují, že vaše tělo ukládá tuk – především do oblasti břicha. A následně jste ještě více hladoví po sladkém a nezdravém jídle.

2. Nedostatek energie, chuti do života. Letargie. Cukr do vašeho těla nepatří, přinejmenším ve vysokých dávkách, jak jsou lidé zvyklí. Jak je napsáno výše, způsobuje celou řadu hormonálních a krevních změn. Tělo musí následně vynakládat obrovské množství energie na návrat do rovnováhy. Díky tomu se cítíte bez energie a nemáte chuť do života. Čím více cukru a čím častěji, tím hůře se cítíte.

3. Ničí zuby, nehty, vlasy, pokožku. Cukr nejen, že má za přímý následek vznik zubních kazů (a následně dalších zubních onemocnění s tím spojených, záněty, paradentózy a další), ale ničí také kvalitu nehtů, vlasů a pokožky celkově. 

4. Šokuje srdce. Jelikož jste na cukr nyní zvyklí, tolik si to neuvědomujete. Ale jakmile přestanete cukr konzumovat, i malinký kousek sladkosti vám vystřelí tep do výšin. Čtěte, jak jedna Američanka vysadila cukr a jeden kousek dortu ji způsobil velké bolesti zubů, hlavy a vysoký tlak. Je také úzká souvislost mezi cukrovkou a srdečními chorobami, přičemž obojí patří k častým příčinám smrti.

5. Způsobuje cukrovku nebo metabolický syndrom. Díky většímu množství cukru, který se pohybuje ve vaší krvi, přestane fungovat inzulín, který má dávat krevní cukr do rovnováhy. Tělo se jednoduše stane imunní vůči inzulínu.

6. Může způsobit až rakovinu. Prudké rozšíření rakoviny po celém světě velmi pravděpodobně může souviset s rozšířením průmyslově vyráběných potravin společně s růstem nadnárodních korporací, které mohou prodávat své výrobky na více kontinentech. Stejně jako u cukrovky i u rakoviny inzulín patří ke klíčovým hormonům, které kontrolují růst buněk. A jak je známo, rakovinné buňky jsou takové buňky, nad kterými tělo ztratilo kontrolu a nekonečně se šíří. Mnoho studií poukazuje na to, že jíte-li hodně cukru, vystavujete se vyššímu riziku rakoviny.

Zanech komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*